0 Termék | 0 Ft
Keresés:
+36 30 691 8822
Horgász termékek
Legtöbbet vásárolt
Facebook

Beszámolók

Szabadbattyáni pontyok nyomában

Első 2014-es horgászat
Egy számomra hosszú, monoton tél után, végre megcsillant a remény az első 2014-es horgászatra.
 
Általában vagy a gyerekeimmel vagy a bátyámmal szoktunk eljárni horgászni. A gyerekeimmel főleg az egyesületi tóra, a bátyámmal pedig főleg versenyekre.
Ez alkalommal e kettőnek a kombinációja lett a végeredmény, mivel úgy döntöttünk leutazunk Szabadbattyánba, ahol a bátyám lakik.
Az egész család követett, mivel odahaza az internet megadta magát, így nem sok más szórakozás maradt a család többi tagjának :)
 
Nem kapitális, de jobb mint semmi :)
 
Az idő kegyes is volt meg nem is. Aránylag meleg volt, napközben 14C volt, viszont erős északi-északkeleti szél fújt. Annyira, hogy a bátyámmal, aki megérkezésünkkor már a vízparton volt, úgy döntöttünk, hogy átmegyünk a másik oldalra, ahol úgy gondoltuk jobban védve leszünk a széltől.
Először így is volt. Átcipeltük a cuccokat a másik oldalra, aztán mi is behoztuk a parkolóból a felszerelést. Ahogy ez lenni szokott, miután mindent elrendeztünk, megváltozott a szélirány és felénk kezdett fújni. Nem maradt más hátra, alkalmazkodni kellett a viszonyokhoz.
Bár a víz még nem volt túlzottan meleg, a halak mégis elég intenzíven mozogtak, és táplálkoztak.
 
Az idei év egyik újdonságával próbáltam a horog közelébe csalogatni a tó halait. Ez a Zammataro etetőanyagok egyike volt a "Black Sultan" nevű anyag, amely egy sötét színű, feederhorgászatra kifejlesztett etetőanyag. Ebbe kevertem a Top Secret cég egyik érdekes termékét, az "Insectus"-t. Ahogy a neve is mutatja, ez egy rovarokból álló őrlemény, melynek szintén fekete színe van. S, hogy a hatás minél gyorsabb legyen, a kész megnedvesített etetőanyaghoz, ami kb.1kg volt, adagoltam egy kevés aktív pelletet. Ez egy olyan pellet, ami vízzel érintkezve, azonnal oldódni kezd, és liftező mozgásával az egész vízoszlopot megdolgozza.
 
A kész anyagból egy kisebb gombócot bedobtam a partmenti sekélyebb vízbe, kiváncsi voltam, valóban úgy dolgozik-e az anyag mint a Fehova-n, a plexi csőben. Bedobás után azonnal elkezdett szétesni a gombóc, az enyhe vízmozgás hatására pillanatok alatt olyan felhő képződött a kb 10-15cm-es vízben, hogy a gombóc szinte el is tűnt az intenzív felhőben. Reméltem ez ugyanígy fog történni a kosárban lévő anyaggal is. S bár ezt már nem tudtam ellenőrizni, a közvetett hatását mégis érzékeltem.
 
A lányom botján method kosár volt, a fiamén hagyományos. A lányom mindig saját maga választja ki a csalikat, a fiamnak én segítettem csalizni. Előbb csontival próbálkoztam, a lányom indulásból fűzött, lebegő pellettekkel. S bár úgy gondoltam, hogy kora tavasszal a halak inkább az élő csalira mozdulnak rá, ezt megcáfolta a pelletes fogások sora. Míg pelletes csalizással több pontyot és kárászt is sikerült fogni, addig élő csalival csak 1-2 példányt. Abból is az egyik egy kilós körüli kárász volt.
 
 
S bár a halak számát nem rögzítettük, elmondhatom, hogy a körülményekhez képest elég gyakran sikerült szákba terelni egy-egy halat. A lányom is dippelte a csalikat, én is. De míg ő főleg a por alakú epres aromát választotta, addig én inkább az élő csalikhoz tervezett folyékony dipre voksoltam. Vagy a csali, vagy az aroma, vagy a távolság mégis a lányomnak kedvezett. Vagy lehet mindhárom kellett a sikeréhez. Ezek sokszor megválaszolatlan titkok maradnak.
 
A konklúzió az volt, hogy míg a matchbotos horgászat azon a partszakaszon nem hozott különösebb eredményt, addig a feeder igen. Bár azt is meg kell jegyezni, hogy a legtöbb hal egész messze a parttól tartózkodott. Kb. 60-70m-re horgásztunk az egyik feederrel, míg másikkal 40-50-re. A közelebbin alig volt kapás. Azon legtöbbször élő csali volt.
 
Összességében elmondhatom, hogy élménydús volt a horgászat. Sok halat fogtunk, főleg pontyokat. Ezeket mind vissza is engedtük. A kárászokat viszont elvittük, mert a bátyám igényt tartott rájuk :)
 
A mellékelt kép egy kis ízelítő az aznapi pontyokból. S bár nem voltak rekordlistásak, mi mégis nagyra értékeltük őket, mivel ezek voltak az idei elsők.
Remélem mások is hasonló sikereket könyvelhettek el ezen a kissé szeles, de mégis kellemes vasárnapi napon.
 
Írta: Attila
 


Új termékek
Fő partnereink

Zammataro

HORGÁSZVERSENYONLINE